Προηγούμενη Σελίδα
Χαρτιού
Γυαλιού
Αυτοκινήτου
Κομπιούτερ
Αλουμινίου

   Από το καλάθι των σκουπιδιών κάθε σπιτιού αρχίζει η ανακύκλωση. Σε αυτό το καλάθι συνήθως καταλήγουν τα πάντα: από τα χρώματα και τα φύλλα του κήπου μέχρι τα αποφάγια και από τα περιτυλίγματα μέχρι τις πάνες του μωρού. Ο όγκος των σκουπιδιών έχει υπολογιστεί ότι αυξάνεται ανάλογα με τον δείκτη κατανάλωσης και ευημερίας του πληθυσμού. Στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα υπολογίζεται ότι κάθε κάτοικος παράγει περίπου 500-550 κιλά σκουπίδια τον χρόνο. Στις χώρες που τώρα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η παραγωγή πέφτει στα 300-350 κιλά το χρόνο, ενώ η Ελλάδα είναι κάπου στην μέση, με ετήσια παραγωγή σκουπιδιών περίπου 400 κιλά ανά κάτοικο.

   Τα οικιακά σκουπίδια θεωρούνται σημαντικά όχι τόσο από άποψη ποσότητας όσο από άποψη ποιότητας. Αυτά που πετάμε στα σκουπίδια του σπιτιού μας κρύβουν έναν ανακυκλώσιμο θησαυρό : τα οργανικά (αποφάγια, φλούδες, χαλασμένα τρόφιμα κλπ) μπορούν να γίνουν λίπασμα. Τα κουτιά αναψυκτικών και τα γυάλινα μπουκάλια επαναχρησιμοποιούνται και το χαρτί από περιοδικά, εφημερίδες και περιτύλιγμα ανακυκλώνονται.

   Η διαλογή στην πηγή στην οποία βασίζονται όλα τα συστήματα ανακύκλωση, προϋποθέτει όλα αυτά τα απορρίμματα να μην καταλήγουν στον ίδιο σκουπιδοτενεκέ αλλά σε διαφορετικούς. Τα βασικά υλικά που παράγει ένα οποιοδήποτε νοικοκυριό και είναι πολύτιμα για ανακύκλωση είναι το γυαλί, το μέταλλο, το χαρτί, ενώ και τα οργανικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αφού μετατρέπονται σε κομπόστ (λίπασμα).